Τα ακροβατικα με ένα αερομοντελο παντα ενθουσιαζαν και εντυπωσιαζαν έναν καινουργιο στον χωρο του αερομοντελισμου , μετα από το βασικο επιπεδο οπου μαθαμε να απογειωνουμε και να προσγειωνουμε το εκπαιδευτικο μας ολοι σχεδον αρχιζουμε να δοκιμαζουμε καποια βασικα ακροβατικα ,ένα roll ένα loop ,η αισθηση της πτησης του αερομοντελου μας και στις τρεις διαστασεις είναι μαγευτικη ! Αργοτερα, όταν πλεον εχουμε εξελιχθει και πεταμε ανετα ένα χαμηλοπτερυγο sport ακροβατικο δοκιμαζουμε και άλλες πιο “επικυνδυνες”μανουβρες ,αναποδη πτηση ,knife edge, κατακορυφες βυθισεις κτλ.
Στην συνεχεια ερχεται η περιοδος οπου ολες αυτές οι απλες μανουβρες γινονται με τετοια ανεση οπου μπορουμε να τις επαναλαβουμε σε κάθε μας πτηση τις ιδιες και τις ιδιες χανοντας πλεον την αδρεναλινη που ειχαμε όταν τις καναμε τις πρωτες φορες και για μερικους και το ενδοιαφερον.Ο πιλοτος εχει στο νου του “τα εχω κανει ολα ! τωρα ? Εδώ είναι που ερχεται η κατηγορια ακροβατικων ακριβειας να μας απαντησει ότι… “τωρα απλα ξεκινησες ! “
Στα ακροβατικα ακριβειας ξεδιπλωνεται μπροστα μας ενας νεος κοσμος οπου ακομα και αν ασχοληθουμε πολλα χρονια αποκλειστικα με αυτόν δεν θα ανακαλυψουμε ολη του την προοπτικη ! Στα ακροβατικα ακριβειας οι βασικες μανουβρες αποκτουν μια νεα διασταση , ακομα και η ευθεια οριζοντια πτηση είναι μια προκληση που κατά την διαρκεια της εκτελεσης της μας κανει να βαζουμε το μυαλο μας να δουλευει συνθετα.
Τοτε μονο αποκτουμε τον πληρη ελεγχο του αερομοντελου μας ,μαθαινοντας να χρησιμοποιουμε ανα πασα στιγμη και τους τεσσερεις αξονες του πομπου μας !
Τα ακροβατικα ακριβειας τα πεταμε μεσα σε ένα νοητο πλαισιο το οποιο οριζεται από δυο γωνιες 60 μοιρων δεξια και αριστερα από τον πιλοτο και μια γωνια 60μοιρων προς τα επανω.
'Ολα τα ακροβατικα τοποθετουντα μεσα σε αυτό το κουτι χωρις να προεξεχει κανενα σκελος τις μανουβρας ,τα αροβατικα εκτελουνται διαδοχικα το ένα μετα το άλλο ,ένα στο κεντρο, ένα δεξια,ένα στο κεντρο, ένα αριστερα ,ένα στο κεντρο ….με αυτόν τον τροπο μαθαινουμε να οριζουμε το μοντελο μας μεσα στον χωρο ,να καταλαβαινουμε ποτε χανει υψος και ποτε κερδιζει , ποτε παει αργα και ποτε γρηγορα.
Μαθαινουμε να εκτελουμε τις μανουβρες με χαρη και ομορφια και όχι γρηγορα και βιαια ,ένα απλό λουπ που μεχρι προτεινος ξεραμε σαν την μανουβρα οπου τραβαμε ολο το στικ πισω σε ευθεια οριζοντια και μολις που προλαβαμε να καταλαβουμε τι εκανε το μοντελο μας, μεταμορφωνεται σε μια μανουβρα οπου προσεχουμε να ξεκινησουμε με μετρια ταχυτητα, με οριζοντια φτερα, με μικρη χρηση του πηδαλιου υψους διαγραφοντας ανοιχτο κυκλο, με διατηρηση της ταχυτητας στο πανω μερος της μανουβρας , με διατηρηση του βαθους του οποιου πεταει το μοντελο μας διορθωνοντας την επιροη του αερα και τελος με την ολοκληρωση της μανουβρας στο ιδιο επιπεδο με αυτό που ξεκινησε και με οριζοντια φτερα παλι. Ένα τετοιο απλο ακροβατικο μας δινει τεραστια ικανοποιηση όταν καταφερουμε να το εκτελεσουμε με την μεγαλυτερη δυνατη χαρη- ακριβεια, αποκτουμε αυτοπεποιθηση και προχωραμε με μεγαλυτερη σιγουρια για μια πιο δυσκολη μανουβρα, μιας και νιωθουμε ότι εχουμε τον πληρη ελεγχο.
Φιλικά Elias S
1 σχόλιο:
Καλησπέρα!Είμαι απο Χίο.Είδα όλα τα video σου στο you tube και ειναι φανταστικά!Έδώ εγώ πετάω τηw H9 το funtana 90 με OS 2.00 kai hitec 625.Εχω καταφέρει και κάνω hover στο μισο μέτρο και harier roll se σε σχετικα χαμιλό ύψος.Θέλω να σε ρωτίσω κατι.Παρατήρησα στα video , και κυριώς στο showtime της H9 οτι το κατεβάζεις απο ψηλά σχεδόν κατακόρηφα σαν ελικόπτερο, και το φέρνεις συνήθως hover.Χρησημοποιείς κάποια μίξη στην τ/κ η ειναι έτσι το μοντέλο που σου επιτρέπει να το κάνεις??Αν χρησημοποιείς σε παρακαλώ στηλε μου ενα mail (pit995@gmail.com)αν θέλεις με λεπτομέρεις της μιξης ή παρέπεμψε με κάπου να διαβάσω σχετικά!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.!!!(Εχω την OPTIC 6)
Παναγιώτης
Δημοσίευση σχολίου